Lääketeollisuudesta yrittäjäksi – Proviisori Hanna Kallio on edennyt urallaan rohkein askelin

Farmanialla 1,5 vuotta työskennellyt Hanna Kallio on lääketeollisuuden rauhallinen ja kokenut konkari, jonka monivaiheinen työura lääkeyritysten työtehtävien parissa alkoi hahmottua jo proviisoriopintojen aikana.

Proviisoriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2002 valmistuneen Kallion urapolku on kulkenut vaiherikkaiden mutkien kautta Farmanialle. Matkan varrelle on mahtunut paljon, mutta yksi asia on ollut selvää: lääketeollisuus on vetänyt aina puoleensa. Jo opiskeluaikojen harjoitteluissa Kallio ymmärsi, että apteekkityön sijaan hänen työtehtävänsä tulevaisuudessa tulisivat todennäköisesti löytymään teollisuuden parista. 

Proviisoriopintojen aikana Kallio hakeutui ulkomaille, jossa hän kerrytti arvokkaan ammatillisen osaamisen lisäksi kullanarvoista kielitaitoa itselleen. Kallio viihtyi vuoden Ranskassa kieliopintojen parissa, ja viimeinen opiskeluvuosi kului Sveitsissä Lausannen yliopiston farmakognosian instituutissa proviisorin lopputyötä tehden.  

Hanna Kallio kesällä 2022.

Kotimaan kutsu kuului vahvana ja valmistumisen jälkeen Hanna päätyi tutkijaksi Helsingin yliopiston farmakognosian osastolle. Farmakognosiassa lääkeaineita etsitään kasveista ja muualta luonnosta.  

Tutkijasta vastuunalaiseksi johtajaksi – isompia vastuita pienin askelin 

Sydän ei kuitenkaan syttynyt tutkijanuralle, ja Kallio kaipasi työelämältään hiukan erilaista sykettä. Muutaman vuoden tutkijanuran jälkeen Kallio päätyi töihin konsulttifirmaan, jossa opiskeluaikoina hankittu kielitaito pääsi toden teolla hyötykäyttöön.  

”Alkuun pääsin tekemään helppoja käännöstöitä pakkausselosteiden ja valmisteyhteenvetojen parissa. Pikkuhiljaa uran edetessä tutuksi tulivat myös lääkkeiden rekisteröintiin liittyvät työtehtävät sekä laatuasioiden parissa työskentely”, Hanna kertoi. 

Hanna kerrytti kokemusta konsulttifirmassa muutaman vuoden ajan, kunnes silloin Järvenpäässä asunut proviisori törmäsi konttoria Järvenpäässä pitäneen Vermanin työpaikkailmoitukseen. Lääkeyritys haki rekisteröintikokemusta omaavaa työntekijää vakituiseen työsuhteeseen ja Kallio päätti tarttua tilaisuuteen.  

Pitkäaikainen työpaikka irtosikin kodin läheisyydestä, ja yli kymmenen vuotta kului mukavasti muun muassa lääkerekisteröintien ja laatuasioiden parissa. Osan ajastaan Vermanilla Kallio kantoi harteillaan myös vastuunalaisen johtajan viittaa. 

Lääketeollisuudesta luovan työn pariin – Yrittäjän maailmaa kameran objektiivin läpi

Yli kymmenen vuoden työura lääketeollisuuden parissa katkesi, kun Kallio päätti kuunnella sydämensä ääntä. Uralle löytyi uusi suunta: arkea alettiin katsella kameran objektiivin läpi. Oman valokuvausfirman kautta Kallio sai tutustua täysin uudenlaiseen maailmaan: yrittäjyys toivotettiin tervetulleeksi elämään. 

Valokuvauksen ohella Kallio opiskeli journalistista kirjoittamista, ja luova työ imaisi mukaansa.  

Lääketeollisuus jäi taakse ja oma yritys työllisti Hannaa noin 4-5 vuoden ajan. Työpäiviin kuului muun muassa lehtijuttujen kirjoittamista ja valokuvausta. 

Tuttu on turvallista ja kivaa! – Takaisin lääketeollisuuden pariin 

Vuosien saatossa suunnitelmat muuttavat muotoaan ja sen tiesi myös Hanna Kallio. Yrittäjyys oli antanut sen mitä annettavana oli ja Hanna päätti palata juurilleen. Lääketeollisuuden tutut, turvalliset ja ennen kaikkea mukavat työtehtävät vetivät taas puoleensa.  

Hanna päätti lähettää hakemuksen Farmanialle, ja jo samana päivänä Hanna sai puhelun, jossa hänelle tarjottiin vastuunalaisen johtajan pestiä Farmanian asiakasyrityksestä.  

”Mietin, että tämä on varmasti kohtalo ja otin paikan vastaan. Aloitin työt melko nopealla aikataululla ja pian jo ajattelinkin, että tämähän onkin aika kivaa pitkästä aikaa! Teen edelleen harvakseltaan myös kuvaus- ja kirjoituskeikkoja. Olen iloinen, että työpaikka Farmanialla mahdollistaa osa-aikatyöt ja monenlaisten töiden tekemisen”, Kallio toteaa.  

Työpaineita puretaan karatesalilla

Kallio työskentelee tällä hetkellä Farmanian asiakasyrityksen vastuunalaisena johtajana. Työnkuva on laaja ja monipuolinen, ja siihen kuuluu muun muassa laatuasioiden parissa työskentelyä, lääkkeiden erävapautuksia, hinta- ja korvattavuushakemuksia sekä markkinointimateriaalien tarkastamista.  

Sen lisäksi, että Hanna on ollut tyytyväinen Farmanialla työskentelyyn, viihtyy hän samaan aikaan hyvin myös asiakasyrityksen työyhteisössä. Työkaverit ovat mukavia ja yhteistyötä tehdään päivittäin myös yrityksen pääkonttorille ulkomaille.  

Kallio rakkaan harrastuksensa parissa.

Menestyksekäs työn hoitaminen vaatii Kallion mukaan paitsi hyviä sosiaalisia taitoja niin myös vankkaa kokemusta ja osaamista laatuasioiden parissa työskentelystä. Ja sitä jos mitä Hannalta löytyy. Jos lääketeollisuudessa jaettaisiin kamppailulajeista tuttuja vöitä, olisi se Hannalla jo varmasti väriltään musta. 

”Olen ajatellut, että jos 50-vuotisjuhlille saisin mustan vyön. Se olisi kiva tavoite!”

Myös stressin- ja kiireensietokyky on Hannan mielestä ensiarvoisen tärkeää, sillä välillä töitä kertyy paljon. Hanna varmistaa töistä palautumisen muutaman ohjenuoran avulla: työt lopetetaan lähes poikkeuksetta viimeistään klo 17 ja töiden jälkeen lähdetään rakkaan harrastuksen pariin. Karatedojo on ollut jo useamman vuoden paikka, jossa paineita puretaan pari kertaa viikossa. Kallion lanteilta löytyykin tällä hetkellä sininen vyö.  

”Olen ajatellut, että jos 50-vuotisjuhlille saisin mustan vyön. Se olisi kiva tavoite!”, tokaisee Kallio hymy huulillaan.  

Hannan lähipiiriin kuuluu lisäksi 2 teiniä, kissa ja miesystävä, joiden kanssa vapaa-aika kuluu rattoisasti. Myös laulaminen on rakas harrastus, jota Hanna on opiskellut monta vuotta. 

Takaisin apteekkityöhön vuosien tauon jälkeen 

Vaikka pieni epäuskon pilkahdus äänestä kuuluukin, on Kallio innoissaan tulevasta:  ”Olen todennäköisesti aloittamassa lähiaikoina Farmanian Takaisin apteekkityöhön -koulutusohjelman parissa. Vähän hirvittää, sillä olen edellisen kerran ollut apteekissa harjoitteluaikanani. Apteekkimaailma on kovasti muuttunut viime kerrasta, mutta mielenkiinnolla lähden opettelemaan uutta.”

Vaikka apteekkityö tuntuisikin Hannasta epävarmalta, vaikuttaa vähintäänkin yksi asia hänessä olevan varmaa: Jatkuva oppimisennälkä, joka paistaa kilometrien päähän. Hanna vaikuttaakin ihmiseltä, joka on aina valmiina uuden edessä, aina valmiina kehittymään.


Seuraa meitä somessa