Proviisoriopiskelijasta aluepäälliköksi ja pidetyksi esihenkilöksi –Jasper Järvelä on sulautunut Farmanialla moneen rooliin

Farmanialla jo opiskeluaikoina ensimmäistä kertaa työskennellyt 27-vuotias Jasper Järvelä on ehtinyt edetä urallaan vaativaan Uudenmaan aluepäällikön tehtävään ja kaikkien rakastamaksi esihenkilöksi. Nuori proviisori on päässyt kokemaan muutamassa vuodessa apteekkialan ytimen läpikotaisin ja toimii nyt myös kollegoilleen esimerkkinä siitä, kuinka tilaisuuteen kannattaa aina tarttua.

Kiinnostus farmasiaan alkoi jo peruskoulussa. Silloinen historian ja yhteiskuntaopin opettaja esitti yläkouluikäiselle, nykyisin Farmanialla Uudenmaan aluepäällikkönä työskentelevälle Jasper Järvelälle tärkeää roolia tulevan uravalinnan suunnannäyttäjänä. Luokassa käytiin keskustelua apteekeista työpaikkana, joka herätti kemiasta ja biologiasta innostuneen viisitoistavuotiaan mielenkiinnon. 

Myöhemmin lukiossa opiskellessaan Jasper huomasi, että vuosia sitten alkanut kiinnostus kemiaan ja tutkimukseen ohjasi häntä edelleen. Lukion jälkeen suunta osoitti suoraan Helsinkiin opiskelemaan farmasiaa proviisorin viisivuotiseen koulutusohjelmaan. Ensimmäisen opintoihin liittyvän apteekkiharjoittelun jälkeen harjoitusapteekki palkkasi alasta innostuneen opiskelijan kesätöihin.

Jasper Järvelä 2023.

Pian farmaseutiksi valmistuneen Järvelän oli aika lähteä armeijaan suorittamaan lääkintäreserviupseerikurssia. Vuoden kestäneen palveluksen jälkeen Jasper viihtyi opiskelun ohella sairaala-apteekin tiskin takana, jossa hän työskenteli farmaseuttisissa tehtävissä useampana kesänä.

Kavereiden suosituksesta Farmanialle

Kun puhutaan Farmaniasta, Jasperia hymyilyttää. Hän päätyi Farmanialle ensin sillä kulmalla, että halusi kokeilla jotakin uutta. Silloinen työpaikka oli jäämässä taa ja vuokratyön mahdollistama vapaus kiinnosti opiskelijaa. Kavereiden kehuma Farmania tuntui sopivalta seuraavalta askeleelta. Järvelä työskenteli Farmanialla proviisoriopintojen ohella yhdeksän kuukauden ajan, jonka jälkeen sairaalapuoli kutsui hetkeksi takaisin.

Proviisoriksi valmistumisen jälkeen sairaalapuolella ei kuitenkaan ollut töitä.

’’Moikka, voisin tulla töihin, mulla ei ole enää työpaikkaa’’

Kutakuinkin näillä sanoilla Jasper lähestyi Hanna Räsästä, Farmanian apteekkipalveluiden liiketoimintajohtajaa. Nuorta proviisoria oltiin kiinnittämässä takaisin Farmanialle, kun uudet tuulet alkoivat puhaltaa. Jasper istui parhaillaan työhaastattelussa, kun Pirkanmaan aluepäällikkö otti yhteyttä silloiseen Uudenmaan aluepäällikköön ja kertoi, että Tampereella olisi paikka avoinna apteekkiproviisorin sijaisuuteen.

Tästä alkoi jännittävä ajanjakso, johon sisältyi muutto paikkakunnalta toiselle ja uusi tehtävä apteekin vastaavana proviisorina.

Urapolun uusi haara apteekkiproviisorina

Kun kesällä 2022 innokas proviisori pääsi koulutustaan vastaavaan työhön, tämä tuntui lottovoitolta. Osaltaan pehmeää laskua tukemassa olivat Tampereella asuvat opiskelu- ja armeijakaverit sekä se, että Farmanialla oli mahdollista tehdä kolmen päivän työviikkoa. Näin myös Pääkaupunkiseudulla tutussa ympäristössä työskentely ja läheisten luona vierailu onnistui joustavasti.

Tampereella apteekissa proviisorin työ antoi paljon, ja Järvelä muisteleekin lämmöllä silloista apteekkaria. ’’Apteekkari ymmärsi lähtökohtani työhön ja toimi osaltaan rehellisenä ja suorapuheisena mentorina.’’

Yhdeksän kuukauden sijaisuus apteekissa oli opettavainen ja kasvatti kokemusta käytännön esihenkilötyöskentelystä.

Farmanian toimitusjohtaja Marianne Hovi ottamassa kuvaa Jasper Järvelästä Apteekkari 2023 -tapahtumassa.

Kun hoitaa työnsä hyvin, mahdollisuuksia on mihin vaan

Samaan aikaan Helsingissä silloinen Uudenmaan aluepäällikkö oli siirtymässä uusiin tehtäviin ja Farmanialla pohdittiin kuumeisesti tärkeälle positiolle täyttäjää.

’’Ymmärtääkseni minut valittiin tehtävään siksi, että olin hoitanut asiani hyvin ja sekä Uudenmaan että Pirkanmaan aluepäälliköt suosittelivat minua. Haastattelun jälkeen prosessi oli nopea ja se kesti vaan muutaman viikon. Sitten hyppäsin tuntemattomaan, ja vissiin aika hyvin on mennyt!’’, Järvelä nauraa.

’’Näen itseni vähän niin kuin katalyyttina, joka auttaa mahdollistamaan sujuvan yhteistyön apteekkien ja meidän työntekijöiden välillä.’’

Farmanialla Uudenmaan tiimi on suuri ja satapäisen joukon johtaminen voi olla joskus melkoista nuorallatanssia. Suureen joukkoon mahtuu erilaisia ihmisiä ja tarinoita, ja heistä jokainen elää arkea omalla tavallaan. Jasper mainitseekin useasti Farmanian vahvuudeksi mahdollisuuden tehdä omannäköistä työtä, oli se sitten kokoaikaista tai opiskeluiden ohella keikkailua, kuten itsellään aikoinaan.

Aluepäällikkönä työskentelyä kuvaillessaan Jasper ajattelee kolmiota, jonka kulmista löytyy hänen lisäkseen apteekit sekä Farmanian työntekijät. ’’Näen itseni vähän niin kuin katalyyttina, joka auttaa mahdollistamaan sujuvan yhteistyön näiden kahden muun välillä. On tärkeää, että työntekijöiden on kiva mennä apteekkiin ja asiakas on tyytyväinen meihin.’’

En tiedä mikä musta tulee isona

Kun kysyn tulevaisuudesta, Jasper jää pohtimaan.

’’Juuri puhuttiin kollegoiden kanssa alan monipuolisuudesta ja siitä, että kyllä mä ainakin haluaisin tehdä ja kokeilla vahvasti erilaisia juttuja. En siis vielä tiedä mikä musta tulee isona; olenko ikuisesti tässä vai hyppääkö eteen uusia mahdollisuuksia. Haluan eläkkeelle jäädessäni katsoa taakse ja nähdä tapahtumarikkaan elämän. Se olisi parasta.’’

Jasperille suurin yllätys omalla urapolullaan on ollut se, kuinka ihmisläheistä työtä nyt tekee ja kuinka paljon hän siitä nauttii. Lukiosta valmistumisen jälkeen ja opiskelun alkuaikoina haaveena oli tutkijan työ, jossa voisi istua pimeässä kammiossa keksimässä uusia yhdisteitä. Jossain kohtaa Jasper kuitenkin huomasi, että suunta oli toinen.

’’Päätin silloin aikanaan Tampereelle muutosta työhaastattelun aikana, kun silloinen esihenkilöni sai viestin Pirkanmaan aluepäälliköltä proviisorin tarpeesta. Esihenkilöni laittoi viestin että ’’Kelpaako?’’ ja sit mä lähdin Tampereelle. Ja tässä ollaan. Eli sen voin sanoa, että mahdollisuuksiin kannattaa aina tarttua.’’


Teksti: Iiris Hämäläinen

Seuraa meitä somessa


Haluaisitko tutustua muihin uratarinoihimme? Lue lisää: