Yli 250 farmanialaisen joukossa olo on välitön ja työpaikka on taattu, kertovat farmasistit Lilja ja Sari

“En ole vain yksi ratas koneistossa.” 

Näin kertoo yli 10 vuotta farmasian alalla toiminut Lilja Kovru, kun häneltä kysytään, mikä on saanut viihtymään Farmanialla jo yli viisi vuotta. 

Samoilla linjoilla on Liljan farmasisti–kollega Sari Yläoutinen, joka nostaa esiin lämminhenkisyyden lisäksi työpäivien vaihtelevuuden ja oman ammatillisen kehittymisensä.

Lilja Kovru 2023.

Koulun penkiltä farmasistiksi taloon siirtynyt Sari kertoo löytäneensä arkeensa kahdenlaista etua: vakaan yrityksen mahdollistaman mielenrauhan ja pienen yrityksen kaltaisen ketterän työmallin.

Tämä ainutlaatuinen kombo on saanut hänet viihtymään yrityksessä nyt jo yli neljä vuotta. 

“Tunnen olevani täällä todella tärkeä osa Farmanian yhteisöä ja minut huomioidaan yksilönä”

”Olen saanut asiakaspalvelutyön lisäksi mahdollisuuden kehittyä muun muassa annosjakelun osaajaksi, toimia pieniä pätkiä apteekinhoitajana kahdessa eri apteekissa ja nyt viimeisimpänä olla mukana apteekkijärjestelmänvaihtoprosessissa – tämä kaikki ei olisi ollut mahdollista yhdessä ja samassa apteekissa”, Sari kertoo.

Vaikka yli 250 farmasia-alan ammattilaisen työpaikassa asiantuntijat työskentelevät asiakasapteekeissa ympäri Suomea, Sari ja Lilja eivät ole kokeneet jääneensä missään vaiheessa “osaksi koneistoa”. 

“Tunnen olevani täällä todella tärkeä osa Farmanian yhteisöä ja minut huomioidaan yksilönä”, Lilja kertoo. 

Sarin ja Liljan ei tarvitse stressata jäävänsä tyhjän päälle 

“Säännölliset työvuorot ja tulot tuovat varmuutta”, Lilja sanoo.

Sari jatkaa ja kertoo, ettei hänen tarvitse stressata jäävänsä tyhjän päälle, sillä hän tietää, että töitä on talossa aina tarjolla. 

“Täällä on kyky tehdä asioita oikein ja johdossa on paljon kokemusta alalta. Firma kasvaa ja porskuttaa eteenpäin ja pystyn luottamaan, että töitä kyllä löytyy”, Sari kertoo. 

Sari Yläoutinen 2023.

“Vakaus Farmaniassa työnantajana on kiva. En tykkää stressata rahasta – mieluummin haen jännitystä jostain muualta”, Lilja naurahtaa. 

Vuoron vaihtaminen ei ole kiven alla, vaan näppärästi yhden viestin päässä

Arjessaan aktiiviselle ja reissaamista rakastavalle Liljalle työvuorotoiveiden huomiointi on tärkeä juttu. 

“Olin aluksi yllättynyt, miten helppoa vuoronvaihto täällä on. Minun toiveitani kuunnellaan ja työvuoroista yritetään löytää minun arkeeni sopiva match. On ollut helppoa harrastaa, matkustaa ja tehdä asioita työn ulkopuolella”, Lilja sanoo.

Lilja ja Sari korostavat, että joustaminen on kaksisuuntaista

“Kommunikaatio on myös modernia – voin laittaa viestiä omista vuorotoiveistani näppärästi WhatsAppilla omalle esihenkilölleni tai suoraan toimistolle, ja saan vastauksen nopeasti”, Sari jatkaa. 

Lilja ja Sari korostavat, että joustaminen on kaksisuuntaista: kun he saavat joustoa oman elämänsä menoihin, joustavat he mielellään takaisinpäin työnantajan suuntaan esimerkiksi tekemällä joskus pidemmän työvuoron. 

“Tällainen joustava tapa tehdä töitä mahdollistaa minulle työskentelemisen itselleni mieluisissa ympäristöissä – ja se lisää työn mielekkyyttä”, Lilja summaa. 

Lilja koki jotain täysin uutta 10 vuoden farmaseuttiuransa jälkeen

Lilja on toiminut farmasia-alalla jo pitkään, yli 10 vuoden ajan. Farmanian kattava koulutustarjonta tarjosi hänelle kuitenkin jotain aivan uutta: mahdollisuuden oppia uutta ja kehittää ammattitaitoaan annosjakelun parissa. 

Lilja oli innoissaan!

Annosjakeluun liittyvät toimintatavat olivat hieman erilaisia verrattuna suoraan asiakaspalvelutyöhön. Esimerkiksi asiakkaalta ei voinut kysyä suoraan, mitä tarvitaan, vaan kommunikointi tapahtui hoitajan kanssa. 

“Nautin annosjakelusta todella paljon ja oli hauska kokeilla jotain täysin uutta”, Lilja kertoo. 

“On mahtavaa, että kokeneenakin farmaseuttina minulla on mahdollisuus kouluttautua eteenpäin ja kartuttaa erityisosaamistani alalla”, hän jatkaa. 

Apteekkivuoroon ei tarvitse kiirehtiä, kun suunnitelma on tiedossa etukäteen

Sari kertoo, että yksi mieluisimpia puolia Farmanialla työskentelyssä on ennakoitavuus. Hän saa tietää alustavan suunnitelman tulevan kuukauden työvuoroistaan jo etukäteen intrasta. 

“Se, että tiedän työvuoroni suurin piirtein ennakkoon helpottaa oman elämäni suunnittelua huomattavasti”, Sari kertoo.

”On myös kiva, että voin tarvittaessa kieltäytyä ylimääräisestä työvuorosta ilman sen suurempia selityksiä, jos minulla on vaikkapa oma meno jo sovittuna”, hän lisää.

Lämminhenkisessä porukassa tunnetaan nimet ja naamat

Sari ja Lilja kuvailevat Farmanian kulttuuria avoimeksi ja välittäväksi. Sellaiseksi, jossa heidän on helppo lähestyä kollegoitaan ja esihenkilöitään.

“Tunnen olevani tärkeä osa meidän yhteisöämme“

“Täällä minut kohdataan ihmisenä, eikä vain yhtenä rattaana koneistossa. Minun kuulumisiani kysellään ja kuunnellaan aktiivisesti”, Lilja sanoo. 

“Tunnen olevani tärkeä osa meidän yhteisöämme”, Sari jatkaa.

“On myös kiva, ettei esihenkilöt täällä ole vain “myyttisiä hahmoja”, vaan tunnen jokaisen nimen ja naaman. Tiedän, kehen voin olla yhteydessä, jos on tarvetta”, Sari lisää.

Lilja komppaa Saria ja painottaa ison talon poikkeuksellista yhteishenkeä ja mahdollisuuksia tutustua työkavereihin.

“Vaikka toimimme eri työpisteissä, yhteisten tekemisten ja tapahtumien kautta pääsee kivasti tutustumaan muihin farmanialaisiin”, Lilja summaa.Seuraa meitä somessa