Asiakkaallamme kenttätuotepäällikkönä työskentelevä Venla hyppäsi Farmanialla kohti tuntematonta ja tuo loikka kannatti

Vuonna 2018 farmaseutiksi valmistunut Venla Vainio-Lampinen pääsi jo ensimmäisessä vakituisessa työpaikassaan apteekissa opettelemaan annosjakelua. Valmistuttuaan hänellä ei kuitenkaan ollut juuri ennakkokäsitystä, mitä tuo työ tarkalleen ottaen on.

Untuvikkona uudella alalla Venlaa vei eteenpäin halu oppia uutta ja kehittää osaamistaan.

”Koin annosjakelun parissa työskentelyn mahdollisuutena. Halusinhan tehdä monipuolista työtä ja kerryttää laajaa osaamista”, Venla kertoo.

Sama nälkä uuden oppimiseen sai Venlan aloittamaan tradenomiopinnot syksyllä 2021.

Venla Vainio-Lampinen 2023.

”Ehkä ajattelin opintoja alkuun uutena harrastuksena. Tilaisuutena rikastuttaa osin rutinoitunutta arkea.”

Samaan aikaan Venlan puoliso sai työpaikan Joensuusta ja Venla oli tilanteessa, jossa halusi jakaa aikaansa Joensuun ja pääkaupunkiseudun välillä.

”Olin kuullut Farmaniasta hyvää ja tiesin, että heidän kauttaan olisi mahdollista työskennellä joustavasti useammalla paikkakunnalla”.

”Heillä oli rekrytointi käynnissä Joensuussa ja sainkin soiton pian paikkaa haettuani. Aluepäällikkö vahvisti käsitykseni, että työskentely sekä Helsingissä että Joensuussa onnistuisi. Se kuulosti täydelliseltä”, Venla kertoo.

Farmanialla avautui ovi erilaisiin lääke- ja terveysalan tehtäviin

”Apteekeissa työskennellessäni minulle oli vähitellen kypsynyt ajatus, että haluaisin jossain vaiheessa päästä työskentelemään lääketeollisuudessa. Moniin tehtäviin tarvittiin kuitenkin proviisorin koulutus tai enemmän työkokemusta”.

”Työskennellessäni Farmanian kautta apteekeissa huomasin sisäisen haun markkinoinnin tehtävään keväällä 2022. Päätin hakea”, Venla kertoo.

Venla ei tullut valituksi tehtävään.

”Sain kuitenkin hyvää palautetta ja kokemusta tuosta hakuprosessista. Koin nämä hyödylliseksi, koska en ollut aiemmin juurikaan ollut rekrytointiprosesseissa mukana ”, Venla kertoo kokemuksestaan.

Venla tapasi hieman myöhemmin Farmanian 10 v-juhlissa häntä tuohon tehtävään haastatelleita, jolloin tuli puheeksi, olisiko hän vielä kiinnostunut vastaavanlaisista työtilaisuuksista. Venla kertoi olevansa.

”Ajattelin, että jos en koskaan sano ”joo” asioille, jotka tuntuvat vaikeilta ja vievät mukavuusalueeni ulkopuolelle, en pysty koskaan etenemään tehtäviin, jotka vievät eteenpäin tai haastavat minua.”

Syksyllä Farmanian silloinen lääke- ja terveysalan palveluiden liiketoimintajohtaja sitten soittikin.

”Sain kuulla, että asiakkaallamme olisi minua mahdollisesti kiinnostava vanhempainvapaan sijaisuus. Tuossa rekrytoinnissa edettäisiin kuulemma ripeästi. Olin todella otettu, että minua oli tuohon tehtävään mietitty”, Venla kertoo tunteistaan tuolloin.

Venla sai nähtäväksi tehtävän työnkuvan, mikä sai pohtimaan, onko hänellä riittävästi oikeanlaista työkokemusta?

”Ajattelin, että jos en koskaan sano ”joo” asioille, jotka tuntuvat vaikeilta ja vievät mukavuusalueeni ulkopuolelle, en pysty koskaan etenemään tehtäviin, jotka vievät eteenpäin tai haastavat minua.”

”Tehtävään liittyisi myös paljon esiintymistä, mikä ehkä silloin itseäni hieman jännitti. Kerroin kuitenkin olevan ehdottomasti kiinnostunut tuosta tehtävästä”, Venla muistelee tuota hetkeä.

Matkaa kohti uutta työarkea ei tarvitse kulkea yksin

Venla sai apua hakemuksen tekemiseen ja CV:n päivittämiseen omalta esihenkilöltään, minkä jälkeen ne lähetettiin eteenpäin asiakkaalle.

”Minua sparrattiin ja tuettiin koko prosessin aikana. Olin koko ajan tilanteen tasalla”, Venla avaa rekrytointiprosessia.

”Kolmen viikon ja kahden haastattelukierroksen jälkeen huomasin olevani uudessa työssä läpikäymässä itselleni uusia asioita vanhempainvapaalle jäävän kanssa. Nuo pari yhteistä viikkoa olivat todella intensiivisiä”, Venla kertoo startistaan uudessa työssä.

Kun apu on lähellä, kaikesta selviää

Venlalla oli paljon uutta omaksuttavaa, koska työ oli erilaista kuin apteekissa työskennellessä. Työ oli luovempaa ja siinä oli enemmän vapautta sekä itsenäistä vastuuta.

”Alkuun tuli kyllä fiilis, että selviänkö tästä kaikesta? Edessäni oli niin paljon kaikkea uutta.”

”Asiat alkoivat kuitenkin nopeasti tasoittumaan. Minulle vahvistui tunne, että tiedän, mitä teen – hallitsen nämä asiat ja hahmotan kokonaisuuden sekä erilaiset pienemmätkin nippelijutut”, Venla kertoo.

”Minulla oli itselläni aiemmin todella korkea kynnys pyytää apua. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että kysymällä saa nopeasti apua ja asiat etenevät. Sen sijaan, että monta päivää jotain itse pohdiskelisin ja selvittäisin.”

”Täällä kaikki auttavat toisiaan. Ei ole turhaa hierarkiaa – voin tuosta vain kysyä jotain asiaa keneltä tahansa. Olen myös huomannut, että asiat eivät varsinaisesti ole vaikeita. Sitä vain herkästi epäilee itseään, kun tekee jotain itselle uutta”, Venla summaa.

Ammatillisen opin lisäksi karttui myös työelämätaidot

Nykyisessä työssään Venla on oppinut rajaamaan omaa työaikaansa ja jaksottamaan työtä.

”Apteekkityössä näissä asioissa ei ollut ongelmaa, kun työvuoroilla oli alku ja loppu. Tässä työssä työt ei niin sanotusti tekemällä lopu. On tärkeää, että joustavassa työskentelyssä pidät kiinni omasta ajasta. Et jää nököttämään läppärin ääreen tai vilkuile työpuhelinta viikonloppuisin”, Venla kertoo omaksumaansa.

”Onneksi rakastan kalenterointia. Mutta sitä on myös pakko tehdä, koska muuten saattaa jotkin pienemmät asiat vain unohtua”, Venla jatkaa.

Venlasta on ollut hienoa huomata, miten paljon hän on saanut varmuutta esiintymiseen nykyisessä työssään.

”Ainahan esiintyminen vähän jännittää, mutta tiedän jo, että se sujuu kyllä. Osaan myös tuoda rohkeammin esiin omia näkemyksiä ja mielipiteitä”, Venla kertoo.

”Kaiken kaikkiaan rohkeuteni tarttua uuteen on vahvistunut. Olen varma siitä, että kaiken kertyneen työkokemuksen jälkeen olen valmis yhä oppimaan lisää. Olen jo käynyt farmanialaisten kanssa keskusteluja tulevasta, kun sijaisuuteni lähestyy päätöstään”, Venla toteaa lopuksi.


Kiinnostaako sinua tietää, millaisia työmahdollisuuksia meillä on avoinna? Millaisia hyviä työelämäkokemuksia ja uutta oppia tarjoavia tilaisuuksia tarjoamme?

Käy tutustumassa avoimiin työpaikkoihimme täällä.


Seuraa meitä somessa